Del artiklen:
En borger ønsker, at kommunens kantiner i et år serverer de samme måltider, som de ældre på plejehjemmene får.
En borger ønsker, at kommunens kantiner i et år serverer de samme måltider, som de ældre på plejehjemmene får. - Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix (Arkiv)

En borger med en mor på plejehjem foreslår borgmesteren, at kommunens ansatte får de ældres mad serveret i kantinen. Borgmesteren afviser, at maden er uappetitlig.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Velbekomme!

Vil de ansatte på rådhuset mon købe den mad, som der serveres for de ældre på plejehjemmene i Vordingborg Kommune? Det spørgsmål vil borgeren Charlotte Bagge, der har en mor boende på et af dem, gerne finde ud af.

Charlotte Bagge har gennem flere måneder forsøgt at råbe lokalpolitikerne op for at gøre opmærksom på den mad, som serveres for de ældre i Vordingborg: Vakuumpakket mad baseret på hel- og halvfabrikata, der kan holde sig i to uger.

Ifølge Sjællandske Medier har Charlotte Bagge nu stillet 17 konkrete spørgsmål til borgmester Mikael Smed (S), hvor hun blandt andet spørger:

“For at afgøre om maden, de ældre tilbydes, er af en kvalitet, man ikke bare skal overleve på, men også er ernæringsmæssig i orden, vil jeg foreslå, at rådhusets kantine får mad baseret på hel- og halvfabrikata, vakuumpakket med en holdbarhed på 14 dage. Det skal leveres til rådhuset på samme vilkår som på plejehjem og hos ældre i eget hjem. I løbet af året, udarbejdes statistik på, hvordan salget af maden går. Er rådhuspersonalet parat til at spise ældremad i et år?”

Borgmester Mikael Smed lover ifølge avisen, at Charlotte Bagge nok skal få et fyldestgørende svar på sin henvendelse. Men han mener ikke, at man skal blande kommunens medarbejdere ind i sagen:

“Rådhuset er en arbejdsplads, hvor medarbejderne også har indflydelse på, hvad der skal serveres. De har lige så ofte egne madpakker med. Rent politisk kan udvalgene beslutte at bestille forplejning fra køkkenet i Vintersbølle,” siger Mikael Smed til Sjællandske Medier.

Han anerkender dog, at plejehjemmene kan blive bedre til at tilbyde en anden ret, hvis den enkelte ikke bryder sig om et af måltiderne. Men kvaliteten, mener han ikke, fejler noget:

“Maden er ikke syv-otte dage gammel, og den feedback, vi får fra beboerne på plejecentrene, er, at de ældre overordnet er tilfredse med maden,” siger Mikael Smed, der selv har smagt på ældremaden.

Charlotte Bagge siger til Sjællandske Medier, at hun såmænd heller ikke selv regner med, at kommunens kantine vil komme til at tilbyde plejehjemmenes mad til de ansatte:

“Jeg ved godt, at det ikke kommer til at ske med ældremad på rådhuset, men jeg kunne godt tænke mig at vide, om rådhuspersonalet er parat til at spise ældremad på samme vilkår som på plejehjem og hos ældre i eget hjem, siger Charlotte Bagge.

Læs spørgsmålene på hjemmesiden vaerdigaeldremad.dk