Del artiklen:
Det vil sætte al udvikling i kommunen i stå, hvis alle store beslutninger skal til folkeafstemning lokalt, mener byrådsmedlem Kim Sunesen (V).
Det vil sætte al udvikling i kommunen i stå, hvis alle store beslutninger skal til folkeafstemning lokalt, mener byrådsmedlem Kim Sunesen (V). - Foto: Venstre

Det er en dårlig idé at lave lokale folkeafstemninger om større sager. Det er populisme og kan sætte al udvikling i stå, mener byrådsmedlem fra Venstre.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Kommunerne har mulighed for at sætte lave lokale folkeafstemninger for eksempel om lukning af skoler eller store byggerier. Men det styrker ikke demokratiet at gøre det.

Det mener byrådsmedlem Kim Sunesen (V) i Solrød Kommune syd for København. Her bliver der talt om at lave folkeafstemninger om blandt andet udsigten til et stort transportcenter og udvidelse af biogasanlæg i kommunen. Det skriver lokalavisen Sydkysten

“Ved første øjekast, så lyder det som en sympatisk ide at sende flere emner og sager til lokale folkeafstemninger. Det må jo være demokrati i fineste form, men det er nærmere populisme i sin værste form,” siger byrådsmedlem Kim Sunesen til Sydkysten og uddyber:

“Hvis vi skal sende alle store beslutninger til folkeafstemning, så sætter vi al udvikling i Solrød Kommune i stå. Det gør vi af den helt simple grund, at kun de borgere, som lige er berørt, ville engagere sig.”

Et eksempel på det er ifølge Kim Sunesen, at hvis man vil lukke en skole, så vil de berørte forældre og lærere protesterer og engagere sig. Derimod vil få eller ingen borgere engagere sig i, hvad der overordnet set er til kommunens bedste. Eksempelvis at en skolelukning økonomisk set måske giver god mening.

“Faren ved lokale folkeafstemninger er, at der ikke vil blive truffet en upopulær beslutning, tilpasset udgifter eller lavet en prioritering. Der vil reelt kun være tale om tilvalg og aldrig fravalg,” siger Kim Sunesen til Sydkysten. 

Han opfordrer til, at man sætter sin lid til det repræsentative demokrati via de 19 medlemmer af byrådet. Og stemmer på et andet parti ved næste kommunalvalg, hvis man er utilfreds.