Del artiklen:
Mads Sørensen er ny spidskandidat for Venstre ved KV21 i Varde Kommune. (Arkiv)
Mads Sørensen er ny spidskandidat for Venstre ved KV21 i Varde Kommune. (Arkiv) - Foto: Varde Kommune

To Venstre-politikere i Varde Kommune har fået sponsoreret stemmer i kamp om opstilling. Det er udtryk for ‘ualmindelig dårlige dømmekraft,’ vurderer forsker. Den betændte sag vandrer nu op i Venstres partiorganisation.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Der har været en del penge inde i kampen om at blive spidskandidat for Venstre i Varde Kommune. Og det er sket på en måde, som falder nogle for brystet. Sagen får ekspert til at ryste på hovedet, og Venstre må nu som parti forholde sig til den varme kartoffel.

Mads Sørensen blev i januar valgt som spidskandidat for Venstre i Varde til kommunalvalget i november. Han afløser borgmester Erik Buhl (V), som ikke genopstiller. Valget af Mads Sørensen er interessant i hele Danmark, fordi han – ligesom en anden kandidat – har brugt en speciel metode i sin valgkamp.

Læs også:
Stemmekøb er ‘moralsk forkert’

I forbindelse med en urafstemning blandt Venstres medlemmer er det kommet frem, at to af kandidaterne – Mads Sørensen og Peder Foldager – har fået ‘venner’ til at sponsorere medlemskaber af Venstre med henblik på at støtte netop deres kandidatur.

Sagen med de to sponsorerede kommunalpolitikere vækker opsigt. Blandt andre hos Roger Buch, som er kommunalforsker og forskningsleder ved journalisthøjskolen DJMX.

“I mine øjne er der lokalt hos Venstre i Varde udvist ualmindelig dårlig dømmekraft. Det er ikke ulovligt, hvad der er foregået, men Venstre-folkene risikerer at blive kritiseret for dårlig moral,” siger Roger Buch til NB-Kommune.

Læs også:
Usædvanligt: Firmaer betaler for at skaffe stemmer på V-borgmesterkandidater

Hos Venstre lokalt er der også skepsis over for de sponsorerede medlemskaber, som nogle kalder for stemmekøb. En af kritikerne er formanden for Venstres lokalforening Alslev-Varde-Oksbøl, Ole Hansen.

”Det står ikke nogen steder, at man ikke må gøre, som Mads Sørensen og Peder Foldager har gjort. Men i min optik er det ikke det rigtige at gøre. Man bryder tilliden til andre mennesker på denne her måde,” siger Ole Hansen til NB-Kommune, og fortsætter:

“Jeg håber, at vi internt får en god debat om det her, og så må vi ellers se at komme videre.”

Sagen bliver nu taget op i Venstre i det syd-vestjyske. Formand for Venstre i Varde, Lotte Højmark Tang, der selv sidder i partiets hovedbestyrelse, oplyser til DK Nyt, at sagen i første omgang kommer på dagsordenen ved et formøde for de syddanske lokalformænd i denne uge. Hun har blandt andet drøftet sagen med Venstres nye næstformand, Stephanie Lose.

NB-Kommune prøver at få en kommentar fra Stephanie Lose og Lotte Højmark Tang.

UIovligt ved valg

Sponsoreringen af Mads Sørensen er foregået på den måde, at en unavngiven sponsor har sørget for, at interesserede kunne blive medlemmer af Mads Sørensens lokale vælgerforening til en pris på 200 kr. i stedet for det normale Venstre-kontingent på 200 kr..

Sponsoreringen af byrådsmedlem Peder Foldager er sket ved, at ejeren af en maskinstation har betalt for medlemskab af Venstre for 35 af sine ansatte håb om, at de ville støtte Peder Foldagers kandidatur.

Om metoden siger kommunalforsker Roger Buch:

“Det er jo helt almindeligt i forbindelse med opstillingsmøder, at kandidater beder ægtefæller, børn, bedsteforældre, arbejdskolleger og andre om at melde sig ind i det pågældende parti og stemme på kandidaten. Det er særlige i Varde er, at der er tale om private sponsorer fra erhvervslivet, som går ind og blander sig.”

“Det er efter alt at dømme helt lovligt, hvad der er foregået hos Venstre i Varde. Det ville være noget helt andet, hvis man op til kommunalvalget gik rundt og betalte folk på den ene eller anden måde for at stemme på nogle bestemte. Den slags stemmepres er klart ulovlig.”

Forskeren forklarer, at partier i Danmark ikke er underlagt ret meget lovgivning, når det gælder forhold i partiorganisationen.

“Vi har den pudsighed i dansk lovgivning i modsætning til nogle andre lande, at partiernes indre liv er meget ureguleret. De må for den sags skyld betale folk for at være medlemmer, og de må indrette sig med en ’diktator’ i spidsen. Det eneste krav er, at hvis de vil have partistøtte fra det offentlige, så skal de fremsende et overordnet regnskab,” siger Roger Buch.

En varm Venstre-kartoffel

Adspurgt om hvad han ville råde Venstres partiorganisation til i denne sag, siger Roger Buch:

“I og med valget af spidskandidat er overstået, så skal man måske – for at bruge en kliché – lige vende skråen et par gang i Venstres partiorganisation, før man eventuelt griber ind. Venstre har jo mange problemer i forvejen, og folkene i Varde har næppe overtrådt nogle vedtægter.”

Læs også:
Vardes borgmester Erik Buhl genopstiller ikke