Del artiklen:
En større skandale er i gang i et byråd, hvor en eller anden har lækket personfølsomme oplysninger.
En større skandale er i gang i et byråd, hvor en eller anden har lækket personfølsomme oplysninger. - Foto: Randers Kommune

Lækket af navne på ansøgere til topjob i kommune har udløst en større skandale. Nu er politiet sat på sagen, og to Venstre-politikere er gået fra partiet på grund af sagen om læk.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

En eller flere byrådsmedlemmer har lækket navne på ansøgere til et job som social- og arbejdsmarkedsdirektør. Navnene er blev givet videre til nogle af ansøgernes arbejdsgivere. Det har nu udløst en større skandale. 

Sådan er situationen vedrørende besættelse af en stilling som social- og arbejdsmarkedsdirektør i Randers Kommune. Lækket af de personfølsomme oplysninger vedrørende ansøgerne er sket forrige år og blev politianmeldt i december 2020. Personen bag lækket risikerer at få en fængselsdom.

I mandags blev sagen igen behandlet af byrådet i Randers. Her blev man enige om at bakke op om politianmeldelsen – indgivet af et mindretal i byrådet bestående af 14 byrådsmedlemmer som privatpersoner 19. december, 2020. Herudover blev byrådet i mandags enige om at opfordre forvaltningen til at være politiet behjælpelig i efterforskningen.

“Det her er en særdeles kedelig sag”

Jens Peter Hansen (V), byrådsmedlem i Randers

Byrådsmedlem Jens Peter Hansen (V) – som ikke sidder med i ansættelsesudvalget vedrørende besættelse af det opslåede job – ærgrer sig på byrådets og Randers’ vegne over lækage-skandalen.

“Det her er en særdeles kedelig sag. Jeg finder det noget bekymrende, at flertallet i byrådet ikke i første omgang ville indgive en politianmeldelse,” siger Jens Peter Hansen til NB-Kommune og fortsætter:

“Bekymrende er det også, at borgmesteren (Torben Hansen (S), red.) kort før byrådsmødet i mandags forsøgte at få sagen behandlet som et lukket punkt. Det blev det jo så heldigvis ikke.”

To går fra Venstre

Det fremgår af punkt 93 i referatet fra byrådsmødet i mandags (8. februar), at Venstre i byrådet har foretaget en kovending. Således skriver Venstres borgmesterkandidat til KV21, Christian Brøns:

“Til orientering afholdt Venstre i sidste uge gruppemøde, hvor vi igen drøftede læk fra ansættelsesudvalget. På den baggrund har vi ændret standpunkt – og støtter nu op om, at sagen er blevet politianmeldt.”

Ikke kun Venstre-medlemmer af byrådet, men også flere socialdemokrater har ændret standpunkt siden politianmeldelsen i december.

Venstres håndtering af lækagesagen har fået to byrådsmedlemmer til at forlade partiet. Stedfortræder i byrådet Christian Boldsen valgte forrige uge at forlade Venstre på grund af sagen med ordene (ifølge Randers Amtsavis):

“Når vi først kommer derhen, hvor vi skal dække over ulovligheder, så står jeg godt nok af.”

Inden Christian Boldsen havde også byrådsmedlem Christina Kjærsgaard forladt Venstre på grund af sagen og i stedet meldt sig ind i Det Konservative Folkeparti.

Har ét byrådsmedlem i kikkerten

Byrådsmedlem Bjarne Overmark (Beboerlisten) var manden, der forrige år tog initiativ til politianmeldelsen. Han har en idé om, hvem det er, som har lækket personnavne. Ifølge Randers Amtsavis sagde Bjarne Overmark på byrådsmødet mandag:

“Det havde været bedst, hvis den eller de skyldige kunne gå til bekendelse, for det må føles noget mærkværdigt at skulle være med til at politianmelde sig selv.”

Jens Peter Hansen (V) vil ikke ud i noget med at pege fingre ad nogen. Men siger til NB-Kommune: 

“Politiet er i gang med at undersøge sagen, og nu må vi så se, hvad de finder frem til. Men jeg er ikke spor i tvivl om, at der er sket noget – som enhver kommunalpolitiker bør vide – ikke er i orden. En eller anden har helt bevidst henvendt sig til andre kommuner, og det er et klart brud på tavshedspligten i ansættelses-sager.”

Sagen kort

2020

Randers Kommune opslår et ledigt job som social- og arbejdsmarkedsdirektør.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt får at vide fra flere kommuner, at de er bekendt med navnene på kandidaterne, der skulle til samtale, og at navnene er videregivet af byrådsmedlemmer fra Randers.

8. september skriver Jesper Kaas Schmidt til ansættelsesudvalget om lækagen. Der bliver rettet kritisk søgelys mod de i alt 14 byrådsmedlemmer, som sidder med i ansættelsesudvalget.

7. december stemmer et flertal i byrådet imod et ønske om at politianmelde lækket.

19. december indgiver 14 byrådsmedlemmer en politianmeldelse.

2021

8. februar bliver hele byrådet enige om at stå bag politianmeldelsen indgivet 19. december, 2020.

Kilder: Referat fra byrådsmøde 8. februar punkt 93 – plus flere andre.