Del artiklen:

23 kommuner har lukket 40 procent eller mere af deres folkeskoler siden kommunalreformen. Og det er ikke kun yderkommuner, som lukker skoler. Se tallene for alle kommuner her.

Af Arne Ullum, [email protected]

Midt i hele debatten om centraliseringen i de enkelte kommuner viser tal fra Undervisningsministeriet, at 23 kommuner har lukket 40 procent eller mere af deres folkeskoler siden 2007, hvilket er det dobbelt af landsgennemsnittet på 19,6 procent.

Tallene er interessante, fordi de viser en overraskende geografisk spredning i skolelukningerne, som dementerer myten om, at det primært er i yderkommunerne, at der lukkes skoler.

Seks af de 34 hovedstadskommuner har således lukket 40 procent eller flere af deres skoler, mens yderkommuner som Varde og Ringkøbing-Skjern har lukket en mindre andel af deres folkeskoler end landsgennemsnittet.

Læs også:
Flere kommuner tilbageruller centralisering af skolerne

 
Hvis man ser bort fra kommuner med en betydelig vækst i antallet af børn, så indikerer det spættede Danmarkskort, at det i høj grad er lokale politiske prioriteringer og holdninger, som har været afgørende for antallet af skolelukninger.
 
Opgørelsen viser antallet af skoler, men i nogle kommuner kan en skole dække over mere end et undervisningssted.

”I opgørelsen over skolelukninger kan der godt ” gemme” sig, at der er flere fysiske undervisningssteder end der er skoler, idet skoler ledelses – og administrativt kan være lagt sammen nogen steder. F.eks. er der i Skive Kommune 16 skoler, men 19 undervisningssteder og dermed fysik fortsat skole,” siger Peder Christian Kirkegaard, der er borgmester i Skive.

Ændring: Onsdag 10.2. 2021 kl.16.11. Artiklen er suppleret med citat fra Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard.