Del artiklen:
Gavlkunst i Brande udbredes nu via projektet
Gavlkunst i Brande udbredes nu via projektet "Verdensmålsgavle" i Midtjylland. - Foto: ikast-brande.dk

Ideen med store gavlmalerier har spredt sig fra Brande til andre byer i Danmark, og de er nu temaet i et nyt midtjysk projekt ‘Verdensmålsgavle’ på 17 gavle, 17 kunstarter, 17 byer og landsbyer, 17 virksomheder, 17 uger og 17 verdensmål.

Af Lene Vind, [email protected]

Projektet om ‘Verdensmålsgavle’ udspringer af en idé fra Ikast-Brande Kommune om at gentænke de historiske og ikoniske gavlværker i Brande, og udbrede historien om kunsten på gavlene ved at inddrage store og små byer i de midtjyske kommuner i projektet.

Inddragelsen skal ske gennem lokalråd, kultur- og borgerforeninger, kulturinstitutioner og andre samarbejdspartnere. Og indtil videre er Viborg, Silkeborg, Hedensted, Vejle, Herning, Ringkøbing-Skjern og Ikast-Brande Kommune mulige deltagere med en eller flere gavle pr. kommune, og andre kommuner overvejer at deltage.

“Det skal være noget, vi kan samles om både i kommunen og på tværs af kommunerne. Lokalt kan man tage ejerskab for de enkelte projekter, og de enkelte byer vil helt klar få en enorm mulighed for at synliggøre sig”, siger Carsten Jensen, kulturkonsulent og en af initiativtagerne i Ikast-Brande Kommune til ugeavisen Den lille avis.

Kunst med en brede pensel

Projektet handler ikke kun om 17 gavlmalerier i traditionel forstand. I alt 17 forskellige kunstarter skal udvælges. Det kan for eksempel være arkitektur, billedkunst, design, installationskunst, skulptur, videokunst, dans eller andre kunstarter.

Gavle vil selvfølgelig spille en central rolle og projektet skal også resultere i blivende kunstværker, der skal holde mindst fem år.

“Jeg håber også, at det kan blive et dejligt optimistisk projekt, vi kan glæde hinanden med, når coronaen forsvinder. Og vi kan få sat en masse gode kunstnere i sving. Kulturlivet har jo trange kår her i coronatiden,” siger Carsten Jensen.

Fakta

Ikast-Brande Kommune er formel projektleder og hver by nedsætter lokal styregruppe for gennemførelse af projektet lokalt.

‘Verdensmålsgavle’ planlægges at foregå over 17 uger i sommeren 2021 – måske med otte gavlværker i 2021 og ni gavlværker i 2022. 

Samlet budget 3 mio. kr. Kommunerne bidrager med 50.000 k. pr. gavl. 
Samarbejdspartnere, Region Midtjylland og Region Syddanmark, lokale fonde forventes at bidrage med samlet min. 850.000 kr.
LAG, lokalråd m.fl. bidrager med 10.000 kr. pr. gavl, samlet min. 170.000 kr. (og naturalier til kunstnernes besøg)
Den Jyske Kunstfond har bevilget 250.000 kr.
Kulturlaboratoriet har bevilget 300.000 kr.
Dialog med landsdækkende fonde om restbeløb.