Del artiklen:
Dagmar Bio står i dag som ved åbningen i 1954 med originale sæder, lærred osv. og i dag sker der langt mere i huset end film: koncerter, sociale arrangementer, foredrag, stand-up m.v. Det er blevet et enestående kultursted for lokalsamfundet - frivilligt og nonprofit.
Dagmar Bio står i dag som ved åbningen i 1954 med originale sæder, lærred osv. og i dag sker der langt mere i huset end film: koncerter, sociale arrangementer, foredrag, stand-up m.v. Det er blevet et enestående kultursted for lokalsamfundet - frivilligt og nonprofit. - Foto: Steffen Stamp / Realdania

Ildsjæle i alle kommuner kan igen søge om støtte til at føre gode projektidéer ud i livet. Realdania har øremærket 42 millioner kroner til at hjælpe nye frivilligprojekter, der kan styrke fællesskabet.

Af Lene Vind, [email protected]

Corona har tilsyneladende ikke lagt en dæmper på idérigdommen, måske er der ovenikøbet sat ekstra blus under ildsjælene i et vanskeligt år, hvor der har været brug for initiativ, fællesskab og hverdagsglæde som modvægt til nedlukning, ensomhed og smittetal.

Det skriver Realdania i en pressemeddelelse og foreningen har nu afsat 42 millioner kroner til at støtte endnu flere frivillige projekter som en del af kampagnen “Underværker”. Næste ansøgningsfrist er 20. april 2021, hvor byggende ildsjæle kan søge støtte og gøre deres idé til virkelighed.

”Selv om mulighederne for at være sammen er begrænsede lige nu, ved vi, at der findes masser af ildsjæle over hele landet med gode idéer til projekter – og kræfter til at realisere dem,” siger Stine Lea Jacobi, programchef i den filantropiske forening Realdania.

Projekter der styrker fællesskabet

Med kampagnen “Underværker har” Realdania støttet mere end 280 frivillige projekter siden 2014. Og blandt projekterne er en nedlagt biograf, der genopstår som lokalsamfundets mødested, en gammel motorfabrik, som forvandles til levende værksted for landsbyens opfindere, og en fælles nyttehave med udekøkken, som er ramme om fællesskabet i et udsat boligområde.

Det er tre eksempler på, hvad der kan ske, når frivillige ildsjæle får en god idé og sætter alle sejl ind på at føre den ud i livet. Frem til 2023 er der tre ansøgningsrunder i kampagnen.

“Projekter, som kan være med til at styrke de lokale fællesskaber i kølvandet på en svær tid, og som kan blive til virkelighed i takt med, at samfundet åbner igen. I Realdania glæder vi os meget til at modtage ansøgninger fra nye potentielle underværker,” siger Stine Lea Jacobi,.

Realdanias mangeårige samarbejde med ildsjæle har vist, at netop fællesskabet er essentielt: Ildsjælene bygger ikke for sig selv, men de bliver motiveret af at give noget tilbage til samfundet sammen med andre.

Læs mere om “Underværker” og om ansøgningen her.