Del artiklen:
Folkemødet på Bornholm og alle de øvrige kulturarrangører må væbne sig med tålmodig, selvom de kan glæde sig over, at udendørsaktiviteterne ser ud til at åbne først.
Folkemødet på Bornholm og alle de øvrige kulturarrangører må væbne sig med tålmodig, selvom de kan glæde sig over, at udendørsaktiviteterne ser ud til at åbne først. - Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Udendørs kulturinstitutioner og udendørs idræts- og foreningsaktiviteter prioriteres først, når corona-restriktionerne skal lempe. Det har kulturminister Joy Mogensen svaret Folketingets Kulturudvalg. Men det er stadig for tidligt med en genåbning.

Af Lene Vind, [email protected]

Alle ønsker en genåbning snarest og især kulturlivet i bred forstand, for hele kultur-, idræts- og foreningslivet i alle kommuner har været hårdt ramt af nedlukningen under corona.

Folketingets Kulturudvalg har spurgt kulturminister Joy Mogensen (S) om, hvornår der kan åbnes og hvilke typer af arrangementer der kan åbnes?

Ministeren refererer i sit svar til Den Faglige Referencegruppe til Nationalt Varslingssystem,

“For så vidt angår kultur-, idræts- og foreningslivet anbefaler Den Faglige Referencegruppe at prioritere først at lempe restriktioner vedrørende udendørs aktiviteter. Det gælder både udendørs kulturinstitutioner og udendørs idræts- og foreningsaktiviteter,” siger Joy Mogensen i svaret.

Ingen aktuel genåbningsplan

Vurderingerne fra den særlige Referencegruppen tager udgangspunkt i at smittesituationen skal tillade en udfasningen af de nuværende tiltag og restriktioner. 

På Kulturudvalgets spørgsmål om, hvilke forventninger ministeren har til tidshorisonten for en generel genåbningsplan for kulturlivet, henholder Joy Mogensen sig til, at det er afgørende at sikre et så lavt smittetryk i Danmark som muligt, fordi nye og mere smitsomme virusvarianter i den kommende tid forventes at øge smittespredningen i samfundet. 

“Derfor er det også på nuværende tidspunkt for tidligt at begynde en genåbning af kulturlivet,” siger kulturministeren. 

Så det samlede kulturliv må væbne sig med tålmodighed lidt endnu.

Kulturministeren understreger i slutningen af svaret, at det er en vigtig prioritet for regeringen, at kulturinstitutioner samt idræts- og foreningsliv ikke holder lukket længere tid end nødvendigt.