Del artiklen:
Kongebroen i Fredensborg Slotspark, som Prins Henrik fik i 60 års fødselsdagsgave, rådner og har huller. Og den er spærret for offentlig adgang. En renovering ser ud til at have lange udsigter.
Kongebroen i Fredensborg Slotspark, som Prins Henrik fik i 60 års fødselsdagsgave, rådner og har huller. Og den er spærret for offentlig adgang. En renovering ser ud til at have lange udsigter. - Foto: TV 2 Lorry

Kongebroen i Fredensborg Slotspark var en fødselsdagsgave til Prins Henrik, men den er nu spærret, fordi den er ved at rådne væk. Slots- og Kulturstyrelsen ejer broen, men Fredensborg Kommune vil gerne bidrage til en renovering.

Af Lene Vind, [email protected]

En fin gave til Prins Henrik, da han fyldte 60 i 1994 står nu og forfalder ved Fredensborg Slot i Nordsjælland. Der er tale om Kongebroen i Fredensborg Slotspark, som strækker sig ud i Esrum Sø.

Det skriver  TV 2 Lorry.

I 1994 var den Bevaringsforeningen Fredensborgs gave til prinsen, da han fyldte 60 år. Broen stod færdig to år efter, og den blev hurtigt et sted, hvor mange sad og nød udsigten.

Fra Slotsparken strækker broen sig et godt stykke ud i søen, og den er både blevet brugt af folk, der går tur i det smukke parkområde og af mennesker, der stjæler sig til en hurtig dukkert i søen. Men sådan er det ikke mere. For gennem årene er broen begyndt at forfalde. Der mangler brædder på broen, så man kan falde igennem, og den er derfor blev aflåst med et gitter.

Renovering har lange udsigter

Det er Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS), der ejer broen, og de oplyser til TV 2 Lorry, at det bliver en bekostelig affære at restaurere broen. Prisen er anslået til tre millioner kroner. Derfor er de på jagt efter medfinansiering.

“Restaureringen af Kongebroen i Fredensborg Slotshave har været en langstrakt proces, da det har vist sig at være en væsentlig mere kompliceret opgave i forhold til broens konstruktion end forventet – og også betydeligt dyrere,” skriver enhedschef for Slotte og Haver i SLKS, Christian Thomas Johansen, i en mail til TV 2 Lorry.

SLKS forventer, at en fuld restaurering af Kongebroen vil koste i omegnen af 3 millioner kroner og man er i dialog med forskellige parter i forhold til en medfinansiering af projektet.

“Kommer finansieringen i hus her i 2021 er det styrelsens ambition, at Kongebroen vil kunne blive genindviet i løbet af 2022, hvor Fredensborg Slot fejrer sit 300-års jubilæum,” skriver enhedschefen til TV 2 Lorry.

Kommunen vil gerne hjælpe

Broens tiltagende forfald har længe været en torn i øjet på folk i Fredensborg. Det gælder også for medlemmerne af byrådet. Og her er der ifølge borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) vilje til at bidrage.

“Det er ikke kommunens bro. Vi har været kede af, at den har fået lov til at forfalde i flere år, og vi har skrevet til Slots- og Kulturstyrelsen. Men der er gået alt for lang tid. Vi er dog meget positive over at indgå i et partnerskab om at få broen restaureret,” siger Thomas Lykke Pedersen til TV 2 Lorry.

Han har indtryk af, at staten ofte er meget interesseret i at få kommuner til at medfinansiere vedligeholdelsesprojekter – men som han understreger:

“Selv om vi gerne vil spytte lidt i kassen, så er det altså deres bro.”

Samme holdning møder man hos 1. viceborgmester Ulla Hardy-Hansen (K), som dog ikke er i tvivl om, at Fredensborg bør komme med et bidrag.

“Vi har en historisk og moralsk pligt til at arbejde for, at der sker noget,” siger Ulla Hardy-Hansen til TV 2 Lorry.

Hun forklarer, at når broen – som er den femte i rækken af kongebroer på stedet – er forfaldet så hurtigt, så skyldes det, at der i sin tid blev brugt lærketræ til byggeriet – og ikke eg, som holder meget længere.