Del artiklen:

Selvom flere forlader hovedstaden, fortsætter danskere over hele landet med at søge mod de største byer og deres omegn. Det viser ny rapport. Se den langsigtede udvikling i til- og fraflytning for din kommune her.

Af Johan Storgaard Jespersen, [email protected]

København og Frederiksberg har for første gang i årtier oplevet et fald i antallet af tilflyttere sammenlignet med antallet af fraflyttere.

Det viser tal fra den nye ‘Kommunerapport 2020’, der er udarbejdet af rådgivningsvirksomheden Exometric/Kuben Management.

I perioden 2016-2019 var der 4.379 flere, der valgte at flytte ud af Frederiksberg Kommune, end der kom til, mens Københavns Kommune i samme periode havde 411 flere fraflyttere end tilflyttere.

Det skyldes dog ikke, at København er blevet mindre attraktiv. Tværtimod er den urbane livsstil mere eftertragtet end nogensinde før. Men ifølge Nikolaj Pfeiffer, direktør for Exometric, matcher udbuddet af boliger og boligpriserne i hovedstaden simpelthen ikke det, som borgerne efterspørger:

“Boligpriserne i Frederiksberg er høje, og priserne bliver ved med at stige, fordi der ikke bliver bygget noget nyt. Det ser lidt anderledes ud i København, hvor der bliver bygget boliger, som dog er svære at betale for en familie med en gennemsnitlig indkomst,” forklarer Nikolaj Pfeiffer til NB-Kommune.

Læs også:
Borgmester: Derfor strømmer folk til Rødovre

Selvom der ikke kommer flere nye borgere til København og Frederiksberg fra andre kommuner, er befolkningstallet dog fortsat stigende. Det skyldes både, at der kommer flere til fra udlandet, og at kommunerne har et fødselsoverskud.

Læs også: Flere end nogensinde før flytter fra København

Samtidig er flere af de Københavnske forstadskommuner også steget i popularitet blandt borgere, der bliver tiltrukket af den urbane livsstil, men som ikke har råd til at bo i storbyens centrum.

Aarhus og Aalborg er magneter

I Jylland fortsætter urbaniseringen også. Både Aarhus og Aalborg er blevet mere attraktive og har i perioden 2016-2019 oplevet en nettovækst på henholdsvis 4.774 og 2.827 tilflyttere. Og præcis som i København har den urbane tiltrækningskraft også været gavnlig for en lang række af forstadskommunerne rundt om Aarhus.

Kommunerne i Vest- og Sønderjylland, hvor der er større afstand til de store metropoler, har imidlertid haft svært ved at tiltrække nye beboere. Langs hele vestkysten og i hele Sønderjylland er der flere, som er flyttet væk, end omvendt.

Ifølge Nikolaj Pfeiffer ligger disse kommuner simpelthen for fjernt fra Danmarks hovedbyer og den urbane livsstil, som er blevet enormt attraktiv.

Nikolaj Pfeiffer medgiver, at det er svært at ændre kommunernes geografiske placering, men han foreslår, at man kan koncentrere det urbane, som kommunerne dog tilbyder, for at gøre dem mere attraktive.

“I stedet for at have tre-fire mellemstore byer i kommunen, hvor der er lidt butikker og lidt kulturliv, kan man forsøge at koncentrere det hele et sted, så kommunen bliver mere attraktiv. Det gælder om at sørge for, at udbuddet er rigtigt, og at de attraktioner, som folk er interesserede i, bliver tilbudt,” siger han.