Del artiklen:

Selvom turismen led et stort slag i 2020 som følge af covid-19, havde flere kommuner en positiv udvikling i antallet af turister.

Af Peter Risager, [email protected]

Selvom turismen er en af de brancher, der har været absolut hårdest ramt af covid-19 og de medfølgende nedlukninger af samfundet, så er der flere kommuner, der havde en stigning i turismen i løbet af 2020. Det skyldes i høj grad danske turister, der er rejst til især ø- og yderkommunerne.

Det viser nye tal fra Visit Denmark, der har opgjort antallet af overnatninger fra turister i 2020.

De store vindere på turistfronten blev Odsherred og Læsø Kommuner, der havde en stigning i turismen på henholdsvis 23 procent og 28 procent i 2020 i forhold til de forgangne år. Også Djursland, Sydfyn og Thy har nydt godt af pandemiens effekt på vores rejsevaner.

Modsat har København og Frederiksberg kommuner, der i høj grad lever af udenlandsk turisme og erhvervsrejser, haft et enormt fald i turismen på henholdsvis 63 procent og 71 procent.

(Artiklen fortsætter under kortet)
 

Ser man på turismen fra danskere, så finder man forklaringen på, hvorfor nogle kommuner har haft stigninger i turismen, selvom den udenlandske turisme var stærkt begrænset i 2020. Den danske turisme viser tydeligt, at vi er strømmet til Vesterhavet, øerne, Nordjylland og flere af de andre kystnære kommuner.

Til gengæld har danskerne også afholdt sig fra at besøge landets hovedstad og de andre større bykommuner i 2020. Også flere af de midtjyske kommuner har haft en betydelig nedgang i turismen.

Værst er det gået Frederiksberg Kommune, der har haft en nedgang i danske turister på 60 procent. I den modsatte ende af skalaen har Ringkøbing-Skjern langs den jyske vestkyst haft en fremgang i antal overnatninger fra danske turister på 67 procent.