Del artiklen:
Denne besked har medlem af Borgerrepræsentationen Marcus Vesterager (S) fået på sin Facebookside.
Denne besked har medlem af Borgerrepræsentationen Marcus Vesterager (S) fået på sin Facebookside. - Foto: Opslag på Facebook

Omkring hver fjerde lokalpolitiker overvejer at droppe det politiske arbejde, fordi de har fået hadefulde beskeder direkte eller via sociale medier. Trusler og ydmygelser giver søvnløse nætter, beretter flere politikere.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, [email protected]

Hadske kommentarer som ‘Fuck dig’ eller ‘dit perverse, dumme svin’ havner i mange lokalpolitikeres indbakke eller fremgår af opslag på sociale medier. De hårde ytringer gør ondt og får konsekvenser for det politiske liv.

TV 2 Lorry har spurgt lokalpolitikere i tv-stationens sendeområde, om de har fået hadske kommentarer. 168 har svaret. 59 procent af dem har modtaget hadefulde beskeder på internettet. Rundspørgen viser også, at kvinder oplever det i lidt højere grad end mænd.

27 procent af de adspurgte har ifølge TV 2 Lorry genovervejet deres politiske virke på baggrund af beskeder og kommentarer online.

I Frederikssund har beskeder som “det er utroligt, man kan være så dum og inkompetent” fået byrådsmedlem Michael Tøgersen (V) til at revurdere, om det politiske liv kan betale sig.

“Både jeg selv og min kone har talt meget om, om det overhovedet er det her værd. Specielt de første to år, hvor det var meget massivt, der overvejede jeg, om jeg skulle trække mig, fordi jeg synes, det var for tough. Jeg lå søvnløs om natten og havde svært ved at passe mit arbejde,” siger Michael Tøgersen til TV 2 Lorry.

Det har dog ikke væltet ham af pinden endnu.

“Man bliver mindre følsom overfor det her over tid, og jeg synes, jeg kan gøre en forskel med den baggrund, jeg har. Derfor har jeg lyst til at fortsætte,” fastslår Michael Tøgersen over for TV 2 Lorry.

Byrådsmedlem Hediye Timez (R) i Albertslund er flere gange blevet kaldt perkersvin, kælling, bitch og en lille pige. Det er dog én specifik besked, der har ramt hårdest.

“Engang skrev en mand, som jeg ikke kendte, at hvis han så mig på gaden, så ville han tisse på mig hele vejen ned til grænsen,” fortæller Hediye Timez til TV 2 Lorry og fortsætter:

“Når man får sådan en kommentar, tænker man, hvorfor er jeg en del af politik? Hvorfor kæmpe for nogen, når der er så mange, der bare sviner en til. Jeg er ikke kun politiker, jeg er også et menneske.”

Det er blevet værre

Marcus Vesterager (S) er i Borgerrepræsentationen i København og blev for første gang valgt ind i politik ved sidste kommunalvalg. Han vidste dengang godt, at man som politiker skulle være hårdfør, når det kom til kommentarer online. Alligevel er tonen blevet hårdere end forventet. Blandt andet i forbindelse med, at han har forsvaret et omdiskuteret byggeri på Lærkesletten på Amager. 

“Det er blevet værre med tiden (med tonen, red.), men måske skyldes det også de sager, vi har. Det er som regel, når jeg har været i medierne eller været ude og udtale mig på den ene eller anden måde. Så ser folk én, og så tænker de, at nu skal han lige have at vide, hvad jeg mener om ham,” fortæller Marcus Vesterager til TV 2 Lorry.