Del artiklen:
- Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Dansk Kunstnerråds forslag om at indføre et kunst- og kulturfradrag møder skepsis hos kulturminister Joy Mogensen, fordi den økonomiske gevinst især vil tilfalde de allerede aktive kulturforbrugere.

Af Lene Vind, [email protected]

I midten af marts foreslog organisationen Dansk Kunstnerråd, at der i forlængelse af genåbningen af samfundet indføres et kunst- og kulturfradrag til køb af kunst og kulturelle ydelser efter samme model som håndværkerfradraget. Og at der også indføres et kulturklippekort til unge i aldersgruppen 10 til 25 år, der derfor har brug for et frirum i forhold til alle restriktionerne, og dette frirum kunne kulturen være.

Kulturfrikortet, som organisationen også kalder klippekortet, skal kunne bruges til kunst- og kulturoplevelser, museer, biografer, koncerter osv.

Folketingsmedlem Morten Messerschmidt (DF) har spurgt til kulturminister Joy Mogensens (S) holdning til det specifikke forslag om et kulturklippekort.

”Jeg finder det altid kærkomment, når organisationerne på kulturområdet kommer med forslag til, hvordan vi kan styrke kulturlivet, og jeg har noteret mig forslagene fra Dansk Kunstnerråd. Som Socialdemokratiet allerede har meldt ud, ser vi dog visse problemstillinger i forslaget om et kunst- og kulturfradrag, idet effekten kan være, at det blot fungerer som en skattelettelse for dem, der i forvejen bruger kulturen,” svarer Joy Mogensen.

I stedet henviser ministeren til den politiske aftale 19. marts 2021, hvor der var bred politisk enighed om at hjælpe flere dele af kulturlivet. Læs hele kulturministeren svar her.

Kunstnerfradrag nej tak

Det er overskriften på en kommentar fra ansvarshavende redaktør Tom Ahlberg i det kulturpolitiske nyhedsbrev ‘Søndag Aften’. Han har også læst forslaget fra Dansk Kunstnerråd og er gået et skridt videre i sammenligningen med håndværkerfradraget, og hans konklusion er, at forslaget rammer skævt.

”Skal et hårdt trængt kunstlivs økonomiske problemer reddes af et kunstnerfradrag? Nej tak, det vil blive et bureaukratisk monster og vil kun gavne over- og middelklassen,” skriver Ahlberg.

Han tror at forslaget vil falde, fordi den nuværende regering er optaget af en dagsorden, som handler om at brede kunst og kulturliv ud til større dele af befolkningen, ikke af at gøre det billigere for de borgere, som i dag bruger kulturtilbuddene.

Læs hele kommentaren her.