Biblioteker

Bibliotekerne oplevede en tredobling i udlån op til nedlukningen

Lånerne valfartede til de bibliotekerne rundt i kommunerne og hamstrede læsematerialer inden den seneste nedlukning, hvor udlånene steg eksplosivt også i forhold til nedlukningen i foråret. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik
KL har udsendt debatoplægget ”Udnyt folkebibliotekernes potentialer” til alle landets kommuner. Debatoplægget skal kickstarte en lokal debat om bibliotekets rolle i nye tværgående løsninger på nationale og lokale udfordringer.

Kommunerne skal bruge biblioteket mere aktivt

Folkebibliotekerne kan spille en afgørende rolle på mange områder rundt i kommunerne. Det synspunkt vil KL formidle til alle kommuner med debatoplægget 'Udnyt folkebibliotekernes potentiale'. Oplægget er sendt til alle borgmestre.
Automaten til at aflevere biblioteksbøger bliver mere og mere populære. Her på Hareskov Bibliotek er den placeret i vindfanget, så biblioteksbrugerne kan står tørskoet og fodre automaten med bøgerne.

Automat holder bogudlånet i gang

Flere og flere biblioteker rundt i kommunerne etablerer nye former for servicen for at holde gang i udlånene. Det kan f.eks. være i form af en automat, så lånerne stadig kan aflevere bøgerne, selv om biblioteket må holde dørene lukket pga. covid-19.
For at skabe helhed mellem bøgerne og læseoplevelsen, er Satellitten indrettet med et uhyggeligt læse-skab som man kan sidde inden i, biografstole, et græsbeklædt sportshjørne og en stor luftballonskurv i midten, som indbyder til højtlæsning og læsehygge.

Her på biblioteket bestemmer børnene

For at fremme læselysten etablerer Hillerød Kommune et bibliotek i 'børnehøjde', der ligger i en fritidsordning. Målet er, at bøger skal være noget, som børn vælger til.
Skoleleverne låner flere og flere bøger på ereolen sammen med alle os andre, og digitale udlån tærer på biblioteks-budgetterne, så kommunerne må prioritere, om det skal være penge til både udlån og mursten eller måske skæres ned i antallet af filialer. Ny opgørelse via nemlig, at antallet er biblioteksfilialer er for nedadgående.

Færre biblioteksfilialer er tegn på presset økonomi

Kommunens økonomi bestemmer antallet af biblioteksfilialer og en ny opgørelse viser, at antallet af filialer er på vej ned og så forsvinder mange lokale mødesteder.
Bøgerne er blevet revet væk i forbindelse med det stop for fysiske udlån på bibliotekerne pga. covid-19.

Lånere hamstrede bøger inden biblioteksnedlukning

Folkebibliotekerne i de 38 delvist nedlukkede kommuner oplevede en storm af lånere, der ville hente læsestof til perioden med nye coronarestriktioner.
Der var et rekord højt antal udlån på bibliotekerne og på eReolen i sommerferien 2020.

Se kommunerne med flest udlån fra bibliotekerne

Se her hvilke kommuner, der har flest udlån på biblioteket pr. indbygger. Generelt stiger udlånene via den digitale platform eReolen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Danmarks Største Læseklub har valgt at læse Maren Uthaugs ”En lykkelig slutning, som udover at have vundet Læsernes Bogpris og dermed har en bred folkelig appel, også - på sin egen særprægede måde - tackler et emne, som måske ikke har været så indgående behandlet i denne Corona-tid, nemlig døden. Det skriver Danmarks Biblioteksforening i en pressemeddelelse.

Fælles læseoplevelse i alle kommuner

Bibliotekerne sætter nu skub i den fælles læseoplevelse med en klub, hvor alle læser samme bog. Under corona er læsefællesskaberne eksploderet. Alt foregår selvfølgelig online.
Endelaves gamle skole fungerer som en forening, med det formål at skabe grobund for aktiviteter på øen. Endelave Bibliotek har til huse i skolen og rollen som forsamlingshus bliver styrket nu, hvor der bliver døgnåbent.

Kommune prioriterer døgnåbent bibliotek

I mange kommuner er biblioteket en slags forsamlingshus med plads til en lang række aktiviteter. Sådan er det også i Horsens Kommune på øen Endelave, hvor 150 øboere snart får et døgnåbent bibliotek.
Bibliotekerne blev lukket i midten af marts på grund af udviklingen i coronavirusset, men de åbnede igen 18. maj. (Arkivfoto)

Nedlukning halverede udlån hos landets biblioteker

356.400 personer lånte på biblioteker i april, maj og juni. Det er en halvering i forhold til tidligere.
Steen Bording Andersen, formand for Danmarks Biblioteksforening, lægger op til en debat om en landsdækkende kulturpolitik på sitet kulturdebat.nu

Opråb fra formand for kulturudvalg til kulturminister Joy Mogensen

Når nu kommunerne har en kulturpolitik, hvorfor har staten så ikke også en? Det spørgsmål stiller kulturudvalgsformand og formand for biblioteksforening, Steen Bording Andersen, kulturminister Joy Mogensen. Han opfordrer ministeren til at stille sig i spidsen for at lave en ny landsdækkende kulturpolitik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.