Analyse: Hovedstadskommuner bruger 11 procent mere på service end provinskommuner

Der er store regionale forskelle på kommunernes serviceudgifter. I hovedstadsområdet bruger man væsentligt flere penge end man gør i provinsen, viser analyse.

Sådan ser udligningsreformen ud

Hvordan kommer kommunens budget til at se ud? Hvad flytter sig hvor hen? Få indsigt i den nye reform ved udligningseksperter hos Dataproces.
Borgmester i Vallensbæk Kommune, Henrik Rasmussen, synes det er urimeligt, at kommunen skal betale til andre i udligning. (Arkiv)

Borgmestre ser vidt forskelligt på udligningsreform

Reaktionerne er vidt forskellige, når borgmestrene vurderer konsekvenserne af den nye udligningsreform, der blev vedtaget i går. Her er både dyb frustration og stor glæde.
Erhvervsministeren oplyser, at der i 2021 bliver sendt 93 millioner kroner til lokale grupper i landdistrikterne, der skal skabe arbejdspladser og udvikling. (Arkiv)

Regeringen sender 93 millioner til landdistrikter

Erhvervsministeriet oplyser, at lokale aktionsgrupper, der støtte i landdistrikter, får 93 millioner i 2021.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Stram styring bragte kommuner gennem 2019

Bløde opbremsninger, men præcis styring ligger bag kommunernes lavere forbrug på service i 2019. Læs her, hvordan fire kommuner kom gennem året.
Trafikselskabet Midttrafik er havnet i alvorlige økonomiske vanskeligheder på grund af coronakrisen. Billetindtægterne er faldet med 90 procent de seneste måneder.

Trafikselskab bløder og sender ekstraregning til kommuner

Coronakrisen har ført til enorme økonomiske problemer for Midttrafik i Jylland, der nu sender kæmpe ekstraregning til 18 ejerkommuner. De kræver til gengæld, at staten efterfølgende sender en hjælpepakke.

Effektiv økonomistyring skal skabe frihed

Fremtiden kalder på en ny tilgang til at styre den kommunale økonomi, der vil skabe ændringer – ja måske endda et paradigmeskift i den kommunale og offentlige økonomistyring, sådan at effektiv økonomistyring skaber decentral frihed.
Den socialdemokratiske overborgmester Frank Jensen brugte i 2019 over 572 millioner kroner mindre på service end der var budgetteret med.

To ud af tre kommuner brugte i 2019 mindre på service, end de havde penge til

Kommunerne brugte i 2019 1,4 milliarder mindre til service, end de havde mulighed for. Socialdemokratiske kommuner havde det største gennemsnitlige mindreforbrug.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Svigtende indtægter truer 2021-budgetter

Mens kommunerne kæmper for at få overblik over corona-udgifterne, kan de forudse faldende indtægtsgrundlag i 2021. Politiske løfter og udligningsforhandlinger kommer under pres.
Finansminister Nicolai Wammen(S) lover, at staten dækker alle ekstraudgifter til corona-krisen i kommunerne og regionerne.

Corona-kompensation: Kommuner med store udgifter får ikke fuld kompensation

Den lovede kompensation for corona-udgifter vil ske over bloktilskuddet. Kommuner med store udgifter vil dermed få for lidt i kompensation, mens kommuner med små udgifter får mere.
Kommunaldirektør i Gribskov Kommune Sascha Volmer Sørensen vil ikke gisne om, hvordan corona-krisen påvirker kommunekassen i 2020. Økonomidirektør i Randers Lars Sønderby vurderer, at nettoeffekten af corona bliver et minus i Randers.

Corona giver både plusser og minusser for kommunekassen

Coronakrisen påfører kommunerne en masse ekstra udgifter, viser rundspørge. To økonomichefer vurderer, at kommunerne står med en ekstraregning, når regnskabet for krisen gøres op. Tre andre chefer synes, det er for tidligt at gisne om nettoeffekten.
Alle Folketingets partier har åbnet statskassen på vid gab bare få måneder efter, at mange talte om behov for mådehold. Få forklaringen her.

Klog på fem minutter: Derfor kan staten bruge hundreder af milliarder på corona

I december blev mange forslag til få hundrede millioner kroner afvist af hensyn til samfundsøkonomien. Nu bruger staten hundreder af milliarder for at redde den samme økonomi. Læs her, hvorfor det giver god mening.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.