Fra marts til august i 2019 havde virksomheder i sports-, teater-, musik- og kunstbranchen en gennemsnitlig omsætning på godt 1 mia. kroner om måneden. I samme periode 2020 var omsætningen på 554 mio. kroner om måneden. Dette svarer til et fald på 47 pct. eller 485 mio. kroner om måneden. Hertil kommer et tab hos underleverandørerne, således at det samlede tab af omsætning løber op i 685 mio. kroner om måneden, i følge SMVdanmark.

Hurtigtest i stedet for nedlukning af kulturlivet

Lige nu taber samfundet 644 mio. kroner om måneden på nedlukningen af kulturarrangementerne. Det viser analyse fra SMVdanmark. Men systematiske coronatest af gæsterne kan måske være en vej til at genåbne det nedlukkede kultur- og natteliv.
POV-projektet er udviklet under kulturaftalerne og det er en metode til undervisning i produktiv læring med film, som skolelærere selv kan bruge uden hjælp udefra, og som de kan være med til at udbrede til andre lærere.

Kulturprojekt breder sig i Midtjylland som ringe i vandet

Nogle kulturprojekter rækker ind i fremtiden, fordi de naturligt udvikler sig, mens de foregår. Sådan er det POV - en undervisningsmetode i at lave film, som er finansieret via midler fra Kulturregion Aarhus.
Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig har udviklet en digital platform til projektet ”Ung 2020”, fordi det ikke var muligt for skoleelever fra danske og tyske skoler at mødes fysisk på tværs af grænsen.

Pilotprojekt i kulturregion har udbredt potentiale

Kultursamarbejdet mellem skoleelever i grænsekommunerne blev kortsluttet på grund af covid-19. I stedet mødes de unge nu via unikt digitalt forum udviklet med midler fra kulturaftalerne til brug i fremtidige projekter.
Projektet Kunstgødning er et samarbejde, som handler om børns møde med kunsten, og indtil videre er det udbredt til 18 institutioner i Nordjylland.

Samarbejde giver stærkere kulturliv i kommunerne

I ly af 12 regionale kulturaftaler mellem staten og kommunerne vokser en underskov af kulturprojekter. Flere af projekterne udvikler sig og lever videre, efter at støtten til dem stopper.
Realdania har spurgt kommuner om deres håndtering af bevaringsværdige bygninger, og der er ifølge foreningen plads til forbedringer, hvis vi som samfund skal kunne prioritere, beskytte og udvikle vores kulturmiljøer.

Kommunerne har ingen fælles praksis i håndtering af kulturarv

En ny undersøgelse fra Realdania viser, at kommuner arbejder meget forskelligt med registrering af bevaringsværdige bygninger.
De tre heste, da de blev sluppet løs i Høje Gladsaxe Parken.

Bykommuner er vilde med heste

Flere kommuner slipper nu vilde heste ud på områder tilgængelige for offentligheden.
Vendsyssel Teaters nye bygning er rammen om Hjørrings omfangsrige teaterliv og mange andre kulturelle og kreative aktiviteter. Bygningen er nu blevet præmieret for at være innovativ og inkludere lokalmiljøet.

Kulturbygning får pris for at inkludere lokalmiljøet

Vendsyssel Teater er en bygning i særklasse, vurderer Statens Kunstfond, som for første gang præmierer bygninger for deres måde at forene form, funktion og fællesskaber.
COVID-19 flyttede kulturen ind i de små hjem, viser tal fra Danmarks Statistik over vores kulturvaner i andet kvartal 2019 og 2020.

Kulturen gik online med corona

Nedlukningerne af kulturinstitutionerne i foråret betød, at vi er blevet mere digitale, når vi læser nyheder og ser serier, billedkunst og teater. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik over vores kulturvaner.
Samlet set ender Nordea-fonden med at støtte 139 projekter med samlet 67,9 mio. kroner.

Overvældende interesse for at styrke de små bysamfund

Nordea-fonden lægger nu ekstra 8 mio. kroner oven i 'Her bor vi'-puljen på 60 mio. kroner, fordi der har været en overvældende interesse for at styrke aktive fællesskaber i de små bysamfund med hjælp fra fondsmidlerne.
Skørping Station er opført i 1898 og i modsætning til andre stationsbyer fra samme tid, er den ikke anlagt i tilknytning til en eksisterende landsby, men som ren stationsby. Byen er således vokset op omkring stationen.

Skønhedskonkurrence mellem danske stationsbyer

Stationsbyerne rummer historiske, kulturelle og bygningsmæssige kvaliteter, som det er værd at bevare for eftertiden. Det mener organisationen Historiske Huse, som står bag konkurrencen 'Danmarks Smukkeste Stationsby', hvor 10 stationsbyer er nomineret.
Kulturpuljen ejes af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), og er en del af Kulturministeriets foreningspulje, der udmøntes på baggrund af aftalen om "Bedre vilkår til særligt hårdt ramte dele af dansk erhvervs-, idræts- og kulturliv".

Corona-pulje til lokale foreninger og organisationer

Amatørkulturen rundt i kommunerne kan nu også søge kompensation, fordi de har fået aflyst lokale arrangementer på grund af covid-19. Puljen er indtil videre på 3 mio. kr., men måske bliver beløbet større efter aftalen i aftes.
Organisationen Historiske Huse har set på, hvilke kommuner, er har midler til at hjælpe ejere med istandsættelse af bevaringsværdige bygninger.

Kun 37 kommuner støtter kulturarven

Nogle kommuner har mere fokus på kulturarven og bevaringsværdige bygninger end andre. Det viser en rundspørge fra interesseorganisationen Historiske Huse, som har spurgt landets 98 kommuner, om de har støttemidler til ejerne. Se hvilke kommuner her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.