Stewardship som nyt pejlemærke for styring: Gladere, mere effektive medarbejdere og tilfredse borger...

Hvis vi antager, at ansatte i top og bund af Velfærdsdanmark deler ønsket om at gøre en forskel for borgerne og på vejen også gerne vil trives bedre og være mere effektive, er Stewardship-tankegangen et fornuftigt, alternativt pejlemærke for offentlig styring og ledelse.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). (Arkiv)

Kæmpe reform skal sende tusindvis af danskere på skolebænken

Coronakrisen har fået beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til at fremskynde en stor opkvalificeringsreform, der skal klæde folk bedre på til fremtidens arbejdsmarked.
Hvor starter og hvor slutter en meter?

Berøringsangst: En ny normal

Normaliseringens udfordring er, at vi ikke er normaliseret. Hvor starter og slutter meteren i en ny normal, hvor berøringsangst har fået en ny betydning? spørger skoleleder Maike Raahauge

Stewardship: Ledelse bør handle om anerkendelse og tillid, ikke belønning og straf

Når lokale velfærdsinstitutioner styres med kontrol og regler, bunder det i en historisk mistillid til medarbejderne. Den nye stewardship-teori støder stik modsat fra kaj: Tillid til, at ledere og medarbejdere vil det samme – det bedste for borgerne.

Samskabt styring rimer på stewardship

Stewardship teoriens grundlæggende fokus på tillid, inddragelse og fælleskabsorienterede værdier kan synes lige vel idealistisk på papiret. Men flere kommuner har på forskellig vis vist vejen til, hvordan idealerne i stewardship kan gøres til virkelighed med samskabt styring.

Fremtidens styring pakket pædagogisk ind og klar til brug

Anmeldelse: "Samskabt styring" af Tina Ølgaard Bentzen fra Roskilde Universitet gør os klogere på, hvorfor afbureaukratisering er så svær en øvelse, og hvorfor samskabt styring er umulig at komme udenom i fremtidens offentlige sektor.

Styrer vi mod et nyt menneskesyn?

Fællesskab og tillid fylder heldigvis fortsat meget i Danmark. Men det menneskesyn, der ligger bag ’economic man’ og varianter af New Public Management har præget offentlig styring ledelse i en lang årrække. Et menneskesyn, der baserer sig på individualisme og fravær af tillid. Hvad kan vi stille i stedet? Det sætter vi fokus på i Ledelsesavisen #5, hvor nye begreber som stewardship, samskabt styring og ”den politiske kvinde” introduceres.

Rudersdal inspirerer til nye løsninger på ældreområdet

Specialeopgave fra Roskilde Universitet peger på, at tillidsbaseret styring og ledelse kan være med til at løse de store udfordringer, som kommunerne står over for på ældreområdet. I Rudersdal Kommune har man udformet en ny tillidsbaseret ledelsesstruktur, der kan være en inspiration for andre kommuner.

Kommuner skummer fløden på udsatte borgere

Mens private botilbud skal være transparente, så er de offentlige svært gennemskuelige. Hvor de private bruger overskud på udvikling, giver offentlige botilbud en god fortjeneste, der går i kommunekasserne, skriver cand.jur Flemming Trap i denne analyse.
Vi har givet los på alle tangenterne, men vi står også over for en kæmpe coronaregning. Det vil kræve politisk prioritering skriver Maike Raaghauge.

I coronatidens klare lys

'Jeg ser en undervisning, der er blevet langt mere kreativ og tværfaglig, hvor lærerne tør give slip og bare give los på alle tangenter, så det bliver en god og inspirerende dag under hygiejneregimets rammer, men hvad med regningen?' skriver skoleleder Maike Raahauge.
Tæt på sommerferien og planlægningen af næste år er alt corona-indfarvet. Hvordan ser virkeligheden ud efter ferien og hvilke skyer ser vi i horisonten?

Corona-indfarvning: I dag, i morgen og næste år

Vi forsøger at løse knuder, hvor vi faktisk ikke helt ved, om løsningerne holder, så igen har vi en plan a, b, og c, skriver Skoleleder Maike Raahauge, der reflekterer over hvad der sker, hvis personalet går på ferie uden viden om, hvad de kommer tilbage til.

Den nye normale er nye retningslinjer fulgt af nye spørgsmål

Er vi klar til en normalisering i forhold til den nye-ny-normale. Det er faktisk ikke så nemt, konstaterer skoleleder Maike Raahauge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.