Det lykkedes ikke landets borgmestre at finde en løsning på en truende bøde til alle kommuner på cirka 50 kroner på indbygger på grund af stigende kommuneskatter i strid med økonomiaftalen.

Kommuner styrer direkte mod skattebøde på 50 kroner pr. indbygger

Det lykkedes ikke borgmestrene at finde en løsning på truende skattestigninger i kommunerne, som vil udløse samlede millionbøder til kommunerne.

Her er vinderne og taberne blandt kommunerne på it-kaos i skat

It-kaos i skat udskyder formentlig indfasning af de korrekte ejendomsvurderinger i den kommunale udligning fra 2025 til 2028. Se, hvem der vinder og taber, her.
Regeringens topministre lovede danskere at holde hånden under den kommunale service. Men nu viser en opgørelse, at kommunerne kun hver servicerammen med 700 millioner af de aftalte 1,7 milliarder kroner.

Kommunerne tør ikke løfte velfærden i 2020

Regeringens løfte om bedre kommunal velfærd bliver ikke indfriet i 2020. Kommunerne vil hellere bruge pengene på anlæg end blød velfærd viser en budgetopgørelse.
Skatteminister Morten Bødskov (S) meddelte i dag, at det nye ejendomsskattesystem bliver udskudt med tre år. Det giver en milliardgevinst til fjorten primært hovedstadskommuner, mens resten af landets kommuner lider tilsvarende tab.

It-kaos udskyder flytning af 2,7 mia. fra storby til landkommuner med tre år

It-kaos i skattevæsenet får uventet effekt for kommunerne. 14 kommuner vinder milliardbeløb, mens især land- og yderkommuner taber stort.

Landkommuner har langt flere anbragte børn end forventet

Er det land- og yderkommunernes evne til at at forebygge, som er for dårlig? Eller rammer den kommunale udligning skævt? Se tallene for alle kommuner her.
Boligområdet Aldersrogade i København er en af fem ghettoer i hovedstaden, som alene på er ghettolisten, fordi Boligministeiret sammenligner beboernes indkomster med hele Region Hovedstaden, som også rummer de rige nordsjællandske kommuner.

Høje indkomster i Nordsjælland gør fem boligområder i København og Høje-Taastrup til ghettoer

Fem ud af 11 ghettoer i hovedstaden er kun ghettoer, fordi deres indkomster sammenlignes med hele Region Hovedstaden, hvor indkomsten trækkes op af rige kommuner.

Nu får nogle kommuner fire gange så meget som andre i tilskud pr. dagpengemodtager

En lang række land- og yderkommuner får i 2020 endnu større fordel af en indbygget skævhed i det særlige beskæftigelsestilskud. Se tallene for alle kommuner her.

Nye tal: Sådan udvikler kommunernes samlede indtægter sig i 2020

Der er stor forskel på, hvordan kommunernes samlede indtægter udvikler sig i 2020. Se de nye tal fra Social- og Indenrigsministeriet her.
KL's cheføkonom i midten af billedet advarer om, at erviceudgifterne typisk stiger i budgetprocessen, og at derfor ikke plads til store udvidelser i forhold til de foreløbige budgetter.

KL advarer: Serviceramme giver ikke mulighed for budgetudvidelser

Landets byråd må ikke tro, at der er plads til store udvidelser i forhold til de første budgetudkast. Det lille rum, som er tilbage af servicerammen, kan ifølge KL's cheføkonom hurtigt forsvinde.
Finansminister Nicolai Wammen (S) afviser, at det er problematisk, at regeringen den ene dag foreslår mindre detailstyring af kommuner og regioner, og den næste dag foreslår ansættelse af 1.000 sygeplejersker.

Professor: Regeringen kan ikke lade være med at detailstyre

Allerede dagen efter, statsministeren lovede mindre detailstyring, fremlagde finansministeren forslag til ny detailstyring af antallet af pædagoger og sygeplejersker. Det er problematisk, siger professor.
Det er social- og idenrigsminister Astrid Krag, som ud fra nogle fastlagte kriterier fordeler de 586 millioner kroner i puljerne for særligt vanskeligt stillede kommuner.

67 kommuner søger puljer for ‘særligt vanskeligt stillede’

Mere end to ud af tre kommuner har søgt penge fra to puljer for 'særligt vanskeligt stillede kommuner', og det slider på ordet 'særligt', siger kommuneekspert.
Thomas Gyldal Petersen fra Herlev beskylder partifælle og borgmesterkollega for at ville skabe "sociale dødsfælder" på grund af et forslag om at afskaffe den særlige kommunale hovedstadsudligning.

Facebook-strid varsler splid i S om kommunal udligning

Voldsomt opgør mellem socialdemokratiske borgmestre viser, at reformen af den kommunale udligning kan skabe dyb splid i Socialdemokratiet. Læs de vigtigste dele af debatten mellem markante S-borgmestre her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.