Social- og Indenrigsministeriet er i gang med at vurdere, hvilke kommuner, der skal have tilskud til skattenedsættelser, efter puljen på 430 millioner med kommunernes ansøgninger, er blevet overskredet med 108 millioner. Dermed er det ikke alle kommuner, der kan få sin fulde ansøgning imødekommet.

En ud af fire kommuner vil sænke skatten i 2021

25 kommuner har søgt om tilskud til skattenedsættelser i 2021. I alt vil kommunerne sænke skatten med 570 millioner, men staten giver kun tilskud til 430 millioner.
36 kommuner har fået lov til at ekstraordinært at låne 850 millioner kroner til byggeri og anlæg i 2021. Se listen her.

36 kommuner får lov til at låne i alt 850 millioner kroner til anlæg

Social- og Indenrigsministeriet har netop offentliggjort låneadgange for 36 kommuner i 2021. Se tallene for alle 36 kommuner her.
Lemvig Kommunes borgmester, Erik Flyvholm (V) overvejer, om der i fremtiden skal være færre medlemmer af kommunalbestyrelsen.

Borgmester overvejer at spare byrådsmedlemmer væk

Skal der efter næste kommunalvalg stadig være 21 medlemmer af byrådet i Lemvig Kommune? Det usædvanlige spørgsmål har borgmesteren med i sine spareovervejelser.
Finansminister Nicolai Wammen (S), Social- og Indenrigsminister Astrid Krag (S) og Venstres Sophie Løhde var med, da aftalepartierne bag den nye udligningsreform præsenterede den endelige aftale. Her lovede de blandt andet, at reformen ikke ville føre til samlede skattestigninger.

Udligningsreform ser ud til at give samlet stigning i kommunalskatten

Som følge af udligningsreformen sker der under ét en stigning i kommuneskatten. Det tyder foreløbige tal på, da kommunernes skattestigninger overgår kommunernes skattenedsættelser i budgetterne for 2021.
Kommunernes først indmelding til KL af service- og anlæg i deres budgetter for 2021 viser en samlet overskridelse på 1,5 milliard kroner. Det kan udløse krav om besparelser i mange kommuner.

Budgetnedskæringer truer: Kommuner står til at overskride økonomiaftale med 1,5 mia. kr.

En bred vifte af landets byråd kan blive tvunget til at skære i de budgetter, som de er på vej til at vedtage for 2021. Første prognose viser, at de samlede budgetter skal beskæres med 1,5 milliarder kroner.

Sådan har serviceudgifterne udviklet sig i kommunerne

Kommunernes udgifter til serviceudgifter inden for f.eks. folkeskole og ældreområdet varierer meget, og nu starter slagsmålet om, hvem der kan få del i øget serviceramme fra staten. Se alle kommuners udvikling i serviceudgifterne siden 2017 her.

60 kommuner vil låne 4,8 mia. kroner

Hele 60 kommuner har søgt Social- og Indenrigsministeriet om lov til at låne 4,8 milliarder kroner. Det er mere end fem gange den samlede pulje.
Borgmester i Hørsholm Kommune Morten Slotved (K) kan spare på beskæftigelsesområdet i næste års budget i forventning om, at indsatsen ikke forringes. (Arkiv)

Besparelser skal gøre jobindsatsen mere effektiv

En ekstern rapport overbeviser flertal i Hørsholm Kommunes byråd om, at beskæftigelsesområdet kan effektiviseres via nedskæringer. Det følges nu op under budgetforhandlinger.
Bag rådhusmurene i Gentofte kan man være godt på vej til at sikre skattenedsættelser i flere yderkommuner. For at yderkommunerne kan få tilskud til skattenedsættelser, er de nemlig afhængige af, at Gentofte vil lave større skattestigninger.

Gentofte kan sikre skattelettelser i yderkommuner

Gentofte Kommune vil sætte skatten op. Det giver paradoksalt nok yderkommuner bedre mulighed for at sænke skatten. Forstå her, hvordan det hænger sammen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.