Der var et rekord højt antal udlån på bibliotekerne og på eReolen i sommerferien 2020.

Se kommunerne med flest udlån fra bibliotekerne

Se her hvilke kommuner, der har flest udlån på biblioteket pr. indbygger. Generelt stiger udlånene via den digitale platform eReolen, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Der var forventet en kolossal regning til de restauranter, natklubber, indkøbscentre, spillesteder, hoteller og alverdens andre erhverv, der har været påvirket af nedlukningerne under coronakrisen. Men et notat viser, at regningen ender med at blive væsentligt mindre, end man havde forventet.

Corona-pakker ender med at koste 62 milliarder mindre end forventet

Regeringen har ifølge notat overvurderet udgiften til hjælpepakker med 62 milliarder kroner - men det er inden de seneste hjælpepakker til en samlet pris af omkring 20 milliarder kroner.
Fra marts til august i 2019 havde virksomheder i sports-, teater-, musik- og kunstbranchen en gennemsnitlig omsætning på godt 1 mia. kroner om måneden. I samme periode 2020 var omsætningen på 554 mio. kroner om måneden. Dette svarer til et fald på 47 pct. eller 485 mio. kroner om måneden. Hertil kommer et tab hos underleverandørerne, således at det samlede tab af omsætning løber op i 685 mio. kroner om måneden, i følge SMVdanmark.

Hurtigtest i stedet for nedlukning af kulturlivet

Lige nu taber samfundet 644 mio. kroner om måneden på nedlukningen af kulturarrangementerne. Det viser analyse fra SMVdanmark. Men systematiske coronatest af gæsterne kan måske være en vej til at genåbne det nedlukkede kultur- og natteliv.
Kulturpuljen ejes af Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), og er en del af Kulturministeriets foreningspulje, der udmøntes på baggrund af aftalen om "Bedre vilkår til særligt hårdt ramte dele af dansk erhvervs-, idræts- og kulturliv".

Corona-pulje til lokale foreninger og organisationer

Amatørkulturen rundt i kommunerne kan nu også søge kompensation, fordi de har fået aflyst lokale arrangementer på grund af covid-19. Puljen er indtil videre på 3 mio. kr., men måske bliver beløbet større efter aftalen i aftes.
Hovedstadsregionen mangler turister og Tivoli i København får måske ikke det store indtog af turister i julen 2020 pga. Covid-19.

Turismen har skævvredet Danmark denne sommer

Turisterne strømmede til Jylland og Fyn i sommer, men i København faldt omsætningen drastisk. Derfor ønsker København en prioritering i forhandlinger om en genstartspulje. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Københavns Kommune.
Billedet stammer fra det nyeste museum blandt Sydvestjyske Museer - HEX - museum of witch hunt. I 15- og 1600-tallet var de fleste overbevist om, at hekse mødtes til sabbat. For at komme frem til de store fællesmøder, måtte heksene flyve, og dette kunne naturligvis foregå på kost, men også andre redskaber, dyr og sågar forheksede mennesker. Til højre i billedet bliver en heks smurt med flyvesalve, mens en anden flyver op gennem skorstenen til venstre.

Museer får lov at få kassekredit

Sydvestjyske Museer er som så mange andre udfordret af corona-krisen og dårlig økonomi i løbet af 4. kvartal i 2020. Derfor har museerne bedt Esbjerg Kommune om en garanti for optagelse af en kassekredit på to millioner kroner. Garantien er nu bevilget.
Der var både tænkt på børnene og de voksne i fht. de forskellige oplevelser, som gæsterne mødte rundt i Horsens på kør-selv-festivalen.

Kommuner har tænkt kreativt i coronatiden

En ny digital platform 'Midt i Kulturen' samler historier fra kulturlivet i Region Midtjylland og indspark fra andre dele af landet. Erfaringer fra coronakrisen er første tema.
Juli har været en god måned med flere gæster i Den Gamle By i Aarhus og det hjælper på den pessimisme, som man oplevede under corona-nedlukningen.

19,4 mio. kroner til lokale kulturaktiviteter

Der er blevet uddelt støtte til en lang række lokale aktiviteter i hele landet for sårbare, udsatte og ældre borgere fra en pulje, der skal øge livskvaliteten i forbindelse med coronakrisen.
Sønderborg Kommune mener at staten skal påtage sig et økonomisk ansvar for bevarelsen det kulturhistoriske symbol, som Dybbøl Mølle er.

Sønderborg Kommune ønsker Dybbøl Mølle på finansloven

Flere lokale kulturhistoriske bygninger er ikke kommet med i finanslovsforslaget, og i Sønderborg har borgmesteren skrevet til kulturministeren for at få Dybbøl Mølle på finansloven.
Sommerens hjælpepakker, det danske sommervejr og billige færgebilletter har haft betydning for, at Ærø Museum taler om besøgsrekord i 2020.

Museerne har klaret sig langt bedre gennem krisen end frygtet

En ny opgørelse viser, at der indtil videre slet ikke har har været så mange fyringer på museerne som frygtet. Hjælpepakker og blandet vejr har gjort en stor forskel.
Det går dårligt rent økonomisk hos amatørkulturens foreninger pga coronakrisen. Tønder Amatørscene har måttet aflyse Tønder Revy, der normalt giver 240.000 kroner i billetindtægter.

Amatørkulturen er i klemme i kommunerne

Coronakrisen har ramt mindre aktører i foreningslivet, fordi deres økonomier er relative små, og de derfor falder udenfor hjælpepakkerne. Og ikke alle kommuner holder hånden under foreningerne. Amatørernes Kunst & Kultur Samråd har fremlagt problemet for Kulturudvalget i Folketinget.
Lokalområder vigtigere end nogensinde – også i genåbningen efter corona. Resultater fra undersøgelse viser, at f.eks. at byerne begynder at være tilbage på det samme aktivitetsniveau som det var før corona – men på en lidt ny måde.

Ny rapport: Pladser og lokalområder er blevet vigtigere samlingssteder

En ny rapport viser, at byrum og lokalområder har haft stor betydning under corona-krisen, og levende byrum er derfor vigtige i hele landet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.