Skal staten under epidemier kunne forbyde ældre på plejehjem at få besøg? Det diskuteres nu kraftigt. Fotoet er fra et specielt besøgsrum med en glasvæg for at hindre coronasmitte.

Regeringen kritiseres for at videreføre besøgsforbud på plejehjem i ny lov

En stribe organisationer vil indskrænke muligheden for at forbyde besøg i ældre borgeres egne boliger på plejehjem under epidemier.
Antal der har besøgt oplevelsessteder i 3. kvartal i 2019 og 2020.

Corona ramte en række oplevelsessteder hårdt i sommer

Markant færre besøgte zoo, forlystelsesparker og andre oplevelsessteder i sommeren. Sidste år var tallet 44 procent, men i sommer besøgte kun 34 procent af befolkningen ét oplevelsessted i 3. kvartal. Det fremgår tal fra Danmarks Statistik.
Under coronapandemien er de ældres ensomhed blevet en faktor, der skal gøre noget ved, mener kommune. (Arkiv)

‘Ældreensomhed under corona er et kæmpe problem’

De ældre borgeres ensomhed stiger under pandemien, og det vækker stor bekymring i Aarhus. Kommunen samarbejder derfor med en stribe ældreorganisationer om at skabe aktiviteter i lang tid fremover.
I forhold til at lede - f.eks. borgerservice - har det været en hjælp under coronakrisen, at der er færre krav ovenfra. Det oplyser hver tredje leder i det offentlige.

Hver tredje leder i det offentlige: Færre krav har hjulpet mig som leder under corona

Det var en hjælp i corona-foråret, at der var færre målkrav, procesregler og dokumentationskrav. Det fortæller knap hver tredje leder i det offentlige ifølge ny måling.
"Måske har den ekstra høje hygiejnestandard bremset andre smitsomme sygdomme som influenza, maveinfektioner og forkølelse," siger sundhedschef i Vejle Kommune, Diana Krogstrup, til TV SYD.

Sygefraværet er faldet i kommunerne

Kommunernes medarbejdere har haft færre sygedage i det seneste halve år. Kampen mod corona kan være årsagen. Det fremgår af en rundspørge til kommuner i Syd- og Sønderjylland.
Byrådsmedlem i Aarhus Kommune, Gert Bjerregaard (SF), forventer at kommunen kan spare store beløb fremover, hvis medarbejderne fortsætter med at holde digitale møder frem for fysiske. (Arkiv)

Kommuner kan spare millioner ved at holde møder digitalt

Der er mange millioner kroner at spare ved at holde møder digitalt, viser en opgørelse i Aarhus Kommune. Her regner man med at have sparet 85 millioner kroner på grund af digitale møder under det første halvår med corona. De digitale møder er kommet for at blive, mener politikere.
Mobile testcentre for coronavirus, som dette fra Nordjylland, har fået smittetallene ned i både Silkeborg og Aarhus. (Arkiv)

To kommuner fik knækket corona-kurven: ‘Andre kan lære af os’

Fra at være i nationens kritiske søgelys med høje corona-smittetal er Aarhus og Silkeborg nu foregangskommuner i kunsten at mindske spredningen, som andre kan tage ved lære af.
"Når vi hører ordet kriseledelse, tænker de fleste nok på en hierarkisk og centralt styret ledelsesform og næppe på faglig frisættelse og plads til lokale løsninger." Skriver formanden for kommunaldirektørforeningen, Niels Ågesen

Synspunkt: Fra kriseledelse til offentlig ledelse på en ny måde

Den offentlige sektor skal ledes på ’en ny måde’, stod der i regeringens forståelsespapir. Nu er nærhedsreformen kommet i efterårets politiske kalender, og det er oplagt at kigge på nogle af Coronakrisens erfaringer, når vejen væk fra bureaukrati og frem mod større faglig frisættelse skal findes.
"Jeg har tænkt over, at vi har pillet noget stress ud af arbejdsdagen, og der er også forsvundet stress fra folks privatliv i den periode, hvor en stor del af landet var lukket ned," fortæller seniordirektør i Kolding Kommune Annette Lund til JydskeVestkysten.

Sygefraværet faldt stik mod forventning

Forventingen var, at flere sosu'er og sygeplejersker ville melde sig syge under coronaepidemien i foråret. Men det gik stik modsat i Kolding Kommune. Mindre stress og bedre hygiejne kan være kan være årsager til fald i sygefravær.
Borgmester Jan Petersen (S), Norddjurs Kommune, siger, at selvom onlinemøder kan være meget effektive, så er de ikke ideelle til alle slags møder. (Arkiv)

Borgmestre: Her er corona-erfaringer, som er værd at huske

Seks østjyske borgmestre peger på de erfaringer, kommunerne har gjort sig af coronakrise og nedlukning. Der er flere positive end negative erfaringer.
Ifølge flere plejehjem har de ældre fået det bedre under coronakrisen.

Plejehjem: Ældre trives bedre under coronakrise

De ældre sover bedre. Der bruges mindre medicin. Der er færre konflikter med beboere ramt af demens. Sådan opleves hverdagen på flere plejehjem under coronakrisen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.