Skæv og utidssvarende udligningsordning koster Ringkøbing-Skjern Kommune dyrt

Det går rigtig godt i Ringkøbing-Skjern Kommune. Alligevel tvinges vi til at skære i kernevelfærden. Vi bebrejder den skæve statslige udligningsordning, skriver borgmester Hans Østergaard.
Det danske udligningssystem er så kompliceret, men NB-Økonomi giver dig her en kort gennemgang af systemet.

Forstå udligning for hovedstads- og provinskommuner på fem minutter

Læs en hurtig gennemgang af udligningssystem, og forstå på fem minutter, hvordan det radikales forslag om at nedlægge hovedstadsudligningen vil påvirke landets kommuner.

Otte historiske facts om den kommunale udligning

Det kommunale udlignings- og tilskudssystem blev indført i det 18. århundrede og udvidet af Steincke i 1930'erne. Frederiksberg accepterede i 1937 hovedstadsudligningen for at undgå en sammenlægning med det fattige København. Læs otte interessante historiske facts om det udskældte udligningssystem.
Den radikale kommunalordfører Kathrine Olldag vil sikre kommunerne mere ensartede muligheder for at tilbyde service til deres borgere.

Radikale vil afskaffe hovedstadsudligningen og sikre mere lighed mellem kommunerne

Radikal kommunalordfører kommer med vidtgående forslag til ændringer af det kommunale udligningssystem.

Her er vinderne og taberne blandt kommunerne på it-kaos i skat

It-kaos i skat udskyder formentlig indfasning af de korrekte ejendomsvurderinger i den kommunale udligning fra 2025 til 2028. Se, hvem der vinder og taber, her.
Skatteminister Morten Bødskov (S) meddelte i dag, at det nye ejendomsskattesystem bliver udskudt med tre år. Det giver en milliardgevinst til fjorten primært hovedstadskommuner, mens resten af landets kommuner lider tilsvarende tab.

It-kaos udskyder flytning af 2,7 mia. fra storby til landkommuner med tre år

It-kaos i skattevæsenet får uventet effekt for kommunerne. 14 kommuner vinder milliardbeløb, mens især land- og yderkommuner taber stort.

Landkommuner har langt flere anbragte børn end forventet

Er det land- og yderkommunernes evne til at at forebygge, som er for dårlig? Eller rammer den kommunale udligning skævt? Se tallene for alle kommuner her.

Nye tal: Sådan udvikler kommunernes samlede indtægter sig i 2020

Der er stor forskel på, hvordan kommunernes samlede indtægter udvikler sig i 2020. Se de nye tal fra Social- og Indenrigsministeriet her.
Borgmester Anders Gerner Frost forklarer, at kommunens pressede økonomi især skal forklares med en urimelig udligning, samt at kommunen rammes hårdt af at skulle varetage flere opgaver, som tidligere lå hos regionen.

Kommune i knæ vedtager heftige velfærdsbesparelser

Gribskov Kommune skal spare mellem 50 og 75 millioner kroner om året de kommende fire år. Det betyder markante forringelser på velfærdsområdet, erkender borgmester.
Thomas Gyldal Petersen fra Herlev beskylder partifælle og borgmesterkollega for at ville skabe "sociale dødsfælder" på grund af et forslag om at afskaffe den særlige kommunale hovedstadsudligning.

Facebook-strid varsler splid i S om kommunal udligning

Voldsomt opgør mellem socialdemokratiske borgmestre viser, at reformen af den kommunale udligning kan skabe dyb splid i Socialdemokratiet. Læs de vigtigste dele af debatten mellem markante S-borgmestre her.
København og 21 andre hovedstadskommuner betaler samlet 13,6 milliarder i udligning til provinskommunerne.

Hovedstadens udligning til provinsen falder i 2020

For første gang siden 2007 falder hovedstadskommunernes betaling af udligning til provinsen. Selv om det kun er et fald på cirka 200 millioner kroner, så kalder borgmester udviklingen for historisk. Se tallene for alle hovedstadskommunerne for 2019 og 2020 her.
Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Kommune får 100 millioner kroner – men vil ikke dele med hårdt ramte skoler

Norddjurs Kommune får 100 millioner kroner i udligning af staten, og de falder på et tørt sted. Men pengene skal ikke bruges på borgerne – de skal bruges til at afdrage på kommunens gæld.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Modtag den daglige gratis oversigt over nyheder direkte i din indbakke.